Cumartesi

28- Sarikamis Faciasi nedir?

Sarikamis Faciasi neden oldu?

--------------

Cevap:

Tek kursun atmadan 90 bin gencimizin sehit olmasina sebep olan darbeci General Enver (Pasa), hic bir makul sebep yokken Osmanliyi Almanyanin yaninda I. Dunya Savasina sokmustu.

Enver Pasa Aralik 1914 de Dogu Avrupa uzerinden Rusyaya saldirma planlari yapan Almanyaya yaranmak icin Ruslara Kafkasyada ikinci bir cephe yaratarak Sarikamistaki hazirliksiz Osmanli ordusunun Ruslarin uzerine surulmesi icin emir vermis ve 90.000 gencimizin Allahuekber daglarinda donarak mahvolmasina sebep olmustur. Kendiside esir dusmekten kil payi kurtulmus ve Naciye'sine kavusmustur.

Memlekette yol olmadigi icin Sarikamistaki orduya ikmal yapılamiyordu. Askerler ac ve hala yazlik giysileri ile duruyorlardi. Sarikamisa silah, giyecek, yiyecek ancak İstanbul’dan gemilerle gönderilecek, Trabzon’da karaya çıkarılıp Erzurum’a, oradan da cepheye kağnılarla, at, eşek ve develerin sırtında ulaştırılacakti. Karadenizdeki Osmanli gemilerine nefes aldirmayan Ruslar bunuda engelliyordu.

Meslegi askerlik olanlarin uyarilarina kulak vermeyen darbeci Enver onlari dinlememis ve bu faciaya sebep olmustu. Istanbula donusunde gazetelere sansur uygulamis bu feci haberin duyurulmasini engellemisti. Cogunlugu Hamidiye Alaylarinin uzantisi olan bu askerlere Bab-i Ali gazeteleri bugun oldugu gibi o zamanda pek ilgi gostermiyordu.

Bundan ders alinamadigi icin benzeri olay yine Almanlarin istegi uzerine Suveys Kanalinda tekrar etmis ve yine binlerce evladimiz kanalin sularinda bogulmustu.