Pazar

16- Gladio nedir?



Gladio nedir?
(Ergenekon nedir?)




-----------------------


Cevap: Latince'de kılıç anlamına gelen Gladio sözcüğünü isim olarak kullanan örgüt, Amerikan ve İngiliz kontrgerilla örgütlenmesi olan Stay Behind tarafından 1952 yılında kuruldu. CIA tarafından yönetilen ve finanse edilen örgüt, 1956 yılında ABD ile işbirliği içinde, casusluk ve gerilla savaşı yapmak üzere örgütlendi.


Her NATO ulkesinin "Ozel Harp Dairesi"nce idare edilen bu örgüt, Türkiye'de Ergenekon/Bozkurtlar (sivil ayak) yada Kontrgerilla (devlet icindeki ayak) olarak biliniyor.


Diger ulkelerdeki ismi: , İtalya'daki adı Gladio, Yunanistan'da B-8 ya da Koyun Postu, Belçika'da SDRA-8, Hollanda'da NATO Komutası, Batı Almanya'da Gehlen Harekatı, Stay Behind ya da Sword, Avusturya'da Schwert, Fransa'da Rüzgar Gülü, İspanya'da Anti-Terör Kurtarma Grubu (GAL), İngiltere'de Secret British Network, Türkiye'de Kontrgerilla olarak bilinen Soğuk savaş döneminde komünist düşüncenin iktidarları ele geçirmemesi için kurulan NATO ve CIA destekli birimler.



Daha genis bilgi icin bkz. Ulkuculerin Tarihi.

Britanyada yayinlanan Searchlight Dergisi (n°47, May 1979, p.6), in 1978, Abdi Ipekci ve Taksim Katliaminindan Kontrgerilla yi sorumlu tutar ve komutaninin Kenan Evren oldugunu soyler.





http://en.wikipedia.org/wiki/Gladio