Pazartesi

26- Neden Anadolu, Mısır ve Mezopotamya Uygarliklarin Besigidir?


Anadolu, Misir ve Mezopotamyayi uygarliklarin besigi yapan nedir?


---------------

Cevap:
Onbinlerce sene boyunca Afrikanin derinliklerinden goceden insanlar Nil Vadisinden Iran Platolarina, Anadolu Yaylalarindan Basraya kadar olan verimli topraklara gocettiler. Bu bolgenin en onemli ozelliklerinden bazilari:

- Avcilik ve yiyecek toplama Afrika iclerine ve diger daglik bolgelere gore daha kolaydi. Buna neden verimli topraklar, bol miktarda av hayvani bulunmasi.
- Iklimsel olarak daha yasanir alanlar olmasi.
- Hayvanlari ehlilestirebilecek miktarda duz ve verimli alanlarin varligi.


Bu nedenlerle av pesinde daha az dolasan insanlar ayni bolge icerisinde gocetmeden kalabilmisler, daha sonra avladiklari hayvanlardan bazilarini evcillestirme firsati bulmuslardir. Ilk evcillestirilen hayvanin av arkadasligi yapan kopek oldugu one surulmektedir. Daha sonralari (yaklasik MÖ. 10.000 yillarinda) Keci, Koyun ve Sigirin evcillestirilmesi takip etmistir.

Bu bolgenin teknolojik ve medeniyet olarak digerlerine gore cok ilerde olmasinin ana sebebi okuz gucunden yararlanmaktir. Okuz sayesine 8-10 insanin dahi yapamayacagi isler mumkun olmus, tarim, sulama vs isler kolay hale gelmistir. Hayvani evcillestirme ve onlarin gucunden yararlanma fikri dunyanin baska taraflarinda binlerce sene sonra akil edilmistir.