Perşembe

11- Türkiye'de yılda kac dava zamanaşımına uğruyor?

Türkiye'de yılda kac ve hangi davalar zamanaşımına uğruyor?
------------------

Cevap: Yaklasik 500 bin.



Devlet, kendisine yönelik suçlarda adaleti hızla yerine getiriyor. Özellikle düşünce suçları hiçbir zaman, "zamanaşımı"na uğrayıp düşmüyor.

Ancak devlet gorevinizi veya irtibatinizi istismar edip, dolandırıp hazineyi veya vatandasin malini, canini, hakkini zarara uğratmışsanız zamanaşımından yararlanmanız mümkün oluyor.


Türkiye'de yılda 480 bin dava zamanaşımına uğrayıp düşüyor.

Yani, adalet sistemi ve devlet kendine yapilani affetmezken baskalarina yapilan suclardan dolayi her yıl en az 480 bin kişiye gizli bir af uyguluyor. Dosyalar mahkemelerle Yargıtay arasında gidip geliyor, sanıkların ifadesi alınamıyor, tanıklar kayboluyor, araya birileri giriyor ve dava dosyaları düşüyor.

İşkencede ölen Birtan Altunbaş davası bir örnek. İşkenceci polislerin dosyası mahkemeler arasında gidip gelirken zamanaşımına uğradı ve yargı sistemi, polisleri affetmiş oldu.
Veya; Yargıtay, Egebank’ın eski sahibi Yahya Murat Demirel hakkında Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği mahkumiyet kararının bulunduğu dosyayı buldu.
Temyiz incelemesi için Yargıtay'a gönderilen dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığ'nda kaybolmuştu. Demirel'in mahkum olduğu dava dosyası, zamanaşımı süresi dolduktan sonra ortaya çıktı.
Demirel'in bir yıl hapis ve 1 milyon 520 bin lira para cezasına çarptırıldığı dosya, aradan iki yıl geçtikten sonra kapatılan Yurtbank'ın sahibi Ali Balkaner'in 23 klasörlük dava dosyalarının içinde bulundu. Demirel'in zamanaşımı nedeniyle kurtulduğu dava dosyasının, Balkaner'in dava dosyalarının bulunduğu çuvala nasıl girdiği ise tesbit edilemedi. http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=139016