Cuma

12- Yeşil Kart


Türkiyede kac yeşil kartlı var?

-----------

Cevap:

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yeşil kartlı sayısının son iki yılda 6 milyon 700 binden, 2006 da 11 milyon 366 bine yükseldiğini bildirirken, yeşil kartlılarda Diyarbakır 571.667 kişi ile birinci sırada yer aldı.

REKOR DİYARBAKIR’DA
Akdağ’ın yanıtına göre, yeşil kartlı vatandaşların illere göre dağılımında ise rekor 571 bin 667 kişi ile Diyarbakır’da bulunuyor. En az yeşil kartlı vatandaşa sahip il 11 bin 466 kişi ile Bilecik olurken, 12 milyon nüfuslu İstanbul’daki yeşil kartlı sayısı ise 455 bin 914. Ankara’da 247 bin 435, İzmir’de ise 209 bin 51 vatandaş yeşil kart sahibi.

Perşembe

11- Türkiye'de yılda kac dava zamanaşımına uğruyor?

Türkiye'de yılda kac ve hangi davalar zamanaşımına uğruyor?
------------------

Cevap: Yaklasik 500 bin.



Devlet, kendisine yönelik suçlarda adaleti hızla yerine getiriyor. Özellikle düşünce suçları hiçbir zaman, "zamanaşımı"na uğrayıp düşmüyor.

Ancak devlet gorevinizi veya irtibatinizi istismar edip, dolandırıp hazineyi veya vatandasin malini, canini, hakkini zarara uğratmışsanız zamanaşımından yararlanmanız mümkün oluyor.


Türkiye'de yılda 480 bin dava zamanaşımına uğrayıp düşüyor.

Yani, adalet sistemi ve devlet kendine yapilani affetmezken baskalarina yapilan suclardan dolayi her yıl en az 480 bin kişiye gizli bir af uyguluyor. Dosyalar mahkemelerle Yargıtay arasında gidip geliyor, sanıkların ifadesi alınamıyor, tanıklar kayboluyor, araya birileri giriyor ve dava dosyaları düşüyor.

İşkencede ölen Birtan Altunbaş davası bir örnek. İşkenceci polislerin dosyası mahkemeler arasında gidip gelirken zamanaşımına uğradı ve yargı sistemi, polisleri affetmiş oldu.
Veya; Yargıtay, Egebank’ın eski sahibi Yahya Murat Demirel hakkında Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği mahkumiyet kararının bulunduğu dosyayı buldu.
Temyiz incelemesi için Yargıtay'a gönderilen dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığ'nda kaybolmuştu. Demirel'in mahkum olduğu dava dosyası, zamanaşımı süresi dolduktan sonra ortaya çıktı.
Demirel'in bir yıl hapis ve 1 milyon 520 bin lira para cezasına çarptırıldığı dosya, aradan iki yıl geçtikten sonra kapatılan Yurtbank'ın sahibi Ali Balkaner'in 23 klasörlük dava dosyalarının içinde bulundu. Demirel'in zamanaşımı nedeniyle kurtulduğu dava dosyasının, Balkaner'in dava dosyalarının bulunduğu çuvala nasıl girdiği ise tesbit edilemedi. http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=139016

10- SUCUK NASIL YAPILIR


Gurme sucuk nasıl yapılır?

-----------------

Cevap:


MALZEMELER 5 kilo dana kıyması, döşle karısık 20 gr kırmızı toz biber10 gr yenibahar 20 gr karabiber 80 gr tuzla dövülmüs sarmısak 100 gr tuz 5 m koyun barsaðı (Mısır Çarşısından temin edilebilir)


HAZIRLANISI

Malzeme iyice yoðurulur, birkaç saat serin bir yerde bekletilir. Ilık tuzlu suda 15 dakika bekletilmiş baðırsaða sucuk doldurma makinesiyle içinde hava kalmayacak sekilde istenen büyüklükte doldurulur, sicimle baðlanır. Kuruması için rüzgarsız bir yere asılır. Ilk 3 gün asılan sucuklar günde 1 kere suya daldırıp, çıkartılır. Damak zevkine göre baharat ve sarmısak miktarı arttırılıp, çoðaltılabilir.


(C) Kenan Saner

9- Jandarma’yı Karıştıran Çok Gizli Dosya


2003 yılının son ayları, Ankara’da Jandarma’nın yapmakta olduğu çok gizli bir operasyon... Eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur’dan eski Başbakan Tansu Çiller’e, Tuğgeneral Veli Küçük’ten Sedat Bucak’a kadar olaylar dizisi…



----------------


Albay Erdal Sarızeybek: "Gizli Bir Operasyonu Bozdum".


8- AVRUPA BİRLİĞİ TEMEL HAKLAR BİLDİRGESİ


Avrupa Birligine uye olursak bagımsızlıgımızı kaybedecekmiyiz?
----------
Cevap: Hayır.
Birligin temel felsefesi asagidaki sekildedir.


GİRİŞ

Avrupa halkları, aralarında daha yakın bir birlik oluşturmak için ortak değerlere dayalı barışçı bir geleceği paylaşmaya kararlıdır.

Ruhani ve manevi mirasının bilincinde olan Birlik, bölünmez ve evrensel değerler olan insan onuru, özgürlük, eşitlik ve dayanışma değerleri üzerine inşa edilmiştir. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerine dayanmaktadır. Birlik vatandaşlığını tesis ederek ve bir özgürlük, güvenlik ve adalet bölgesi oluşturarak bireyi, faaliyetlerinin merkezine yerleştirir.

Birlik, bu ortak değerlerin korunması ve geliştirilmesine katkıda bulunurken Avrupa halklarının kültürleri ve geleneklerinin çeşitliliği yanısıra Üye Devletlerin ulusal kimlikleri ve bunların ulusal, bölgesel ve yerel düzeylerdeki kendi kamu makamlarının düzenlenmesine saygı gösterir. Dengeli ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmeye çalışır ve insanların, eşyaların, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımını ve yerleşme özgürlüğünü sağlar.

Bu amaçla, toplum, sosyal ilerleme, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında temel hak ve özgürlüklerin bir Bildirge'de daha açık bir şekilde ortaya konulması yoluyla bu hak ve özgürlüklerin korunmasının güçlendirilmesi gerekmektedir.

Bu Bildirge, Topluluk ve Birliğin yetkileri ve görevlerini ve yetki ikamesi ilkesini dikkate alarak özellikle Üye Devletlerin ortak uluslararası yükümlülükleri ve anayasal gelenekleri, Avrupa Birliği Antlaşması, Topluluk Antlaşmaları, Avrupa İnsan Hakları ve Temel Hak ve Özgürlüklerin Korunması Sözleşmesi, Topluluk ve Avrupa Konseyi tarafından kabul edilen Sosyal Bildirgeler ve Avrupa Toplulukları Adalet Divanı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihat hukukundan kaynaklanan hakları yeniden teyid etmektedir.

Bu haklardan yararlanılması, öteki kişiler, insanlık ve gelecekteki kuşaklar konusunda sorumluluklar ve görevleri beraberinde getirmektedir.

Birlik, bu nedenle, aşağıda belirtilen hakları, özgürlükleri ve ilkeleri tanımaktadır. ...devami



7- Petrol üreticileri


OPEC üyesi ülkelermi daha cok petrol üretir yoksa OPEC üyesi olmayan ülkelermi?


OPEC üyesi ülkeler: Suudi Arabistan, İran , Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuella, Irak, Nijerya, Libya, Angola, Cezayir, Endonezya, Katar ve Equador.

-------------
Cevap: OPEC üyesi olmayan ülkeler.

Toplam Dunya petrol uretimi gunde: 77 milyon varil.
OPEC üyesi olmayan ülkeler: 41,5 milyon varil.
OPEC üyesi ülkeler: 35,5 milyon varil.

Sadece Rusya, Norvec, Meksika, Kazakistan, Kanada, Umman, Malezya, Britanya (UK), Hindistan, Cin ve ABD nin urettigi petrol miktari OPEC ten daha fazladir (35,6 MV).

Cok onemli zannettigimiz Azerbeycan, Turkmenistan vs. gibi kucuk ureticiler listeye dahil degildir.
http://en.wikipedia.org/wiki/Chart_of_exports_and_production_of_oil_by_nation

Çarşamba

6- "sen de mi Ariel Sharon!"


Israil basbakanlarindan Ariel Sharon ve yine eski basbakanlardan ve "Nobel Baris odullu" Menahim Begin 1940 larda kirmizi bultenle ingiltere tarafindan "Terorist" olarak araniyordu.

Her ikiside hangi "bolucu" ve "terorist" orgut uyesiydiler?
---------

Cevap: Irgun (Ha'Irgun Ha'Tsvai Ha'Leumi B'Eretz Yisrael).
Suc: Kudüs'teki King David Oteli'nin dinamitlenmesi (Temmuz 1946) ve Arap köyü Deyri Yasin'e karşı düzenlenen saldırıydı (250 ölü).

5- BJK Renkleri


Beşiktaş’ın ilk renklerinin kırmızı-beyaz olduğu, Balkan Savaşı'nın kaybedilmesinin ardından siyah-beyaz olarak değiştirildiği söylenir.

Dogrumu?
---------
Cevap: Hayir.

BJK sitesine gore "100. yıl belgeselinin hazırlanması sırasında yapılan ayrıntılı araştırmalarda, kırmızı rengin kullanılmadığı, renklerimizin her zaman siyah-beyaz olduğu yönündeki belgeler ağırlık göstermiştir. Beşiktaş 100. Yıl Belgeseli yapımcısı Tuğrul Yenidoğan, yaptığı araştırmalar sonucunda bu tartışmalara noktayı koymuştur".

4- Ceteler 2006


Devletin açıkladığı resmi rakamlara göre sadece geçen yıl ortaya çıkarılan irili ufaklı 374 çeteyle ilgili olarak 292 polis, 119 asker kökenli kamu görevlisi hakkında kovuşturma yapılmış. Ayrıca 19 savcı da bu çete bağlantısı iddiasıyla soruşturmaya uğramış.

Salı

3- Yunan


Dunyadaki insanlarin cogu "Greek" derken, sadece Turkce ve Arapca dil grubundaki halklar komsumuz Yunanistan halkina "Yunan" der.

Neden?
-------------
Cevap: Selcuklularin Bati Anadolu halki ile ilk defa temas ettikleri zamanlarda yore halki kendine "ionian" diyordu. Ionian kelimesi daha sonra "Yonan" ve "Yunan" olarak Turkceye ve Arapcaya gecti.

2- Deve


Bugun Misir dahil tum Arabistanda develer yaygindir.

Peki Misir hiyegroliflerinde neden hic deve yoktur?
--------
Cevap: Deve Ortadogu cografyasina ait degildir. Buyuk Iskender'in MO 300 lu yillarda Hindistan donusunde getirdigi develerin Ortadogu çöl ortamina uyumu farkedilince yayginca kullanilmaya baslanmistir.
Oysa cok daha eski zamanlarda var olan Ramses, Keops vs. firavunlar donemi uygarlik o tarihlerde coktan tarihten silinmisdi.

1- Dolar Yukseldi

Neden hep "Dolar yukseldi" yada "Dolar dustu" deriz de "TL yukseldi" veya "TL dustu" demeyiz?
--------------
Cevap: Psikolojik. TL dustu denilmesi halinde devletin kotu birsey yaptigina kanaat getirilir. Halbuki buna ekonomik ayar ve dengeler karar verir.