Pazar

31- Noel Baba kimdir?

Noel Baba kimdir?

------------

Cevap:

Cesitli dillerde cesitli isimlerle anilan Noel Baba, bazi kulturlede "Saint Nicolas", "Santa Claus" yada sadece "Santa" olarak bilinir.

Asil ismi Nicolas dir ve bugunku Antalya yakinlarindaki Demre de dogup yasamistir. Cok zengin bir ailenin cocugu iken ebeveynlerin erken olumu ile zor bir hayat gecirmis, daha sonra kendini dine adayarak bulundugu yorede Bishop yapilmistir. Bishop unvani vilayet/eyalet boyutuindaki en yuksek dini makamdir. Olumunden sonra Vatikan tarafindan Havarilige (Sainthood) yukseltilmistir.



Noel Babanin kendini dine adadiktan sonra ailesinden kalan varligini fakirlere, ozellikle cocuklara dagittigi soylenir. 343 yilinda olumunden sonra Demre'de liderligini yaptigi kilise yakinlarina gomulmustur. Tarih boyunca cocuklarinin korunmasi icin dua etmek isteyen insanlar St. Nicolas'in mezarini ziyaret etmisler, 20 yuzyil kulturu ise bugunku bilinen dejenere pop kultur ikonu haline getirmistir.
Dogma buyume Islamiyet oncesi Anadolulu olan Noel Baba'yada diger atalarimiza yaptigimiz gibi sahip cikmiyoruz ve bundan istifade eden alakasiz ulkelerin insanlarina terkediyoruz.